top of page
Zoeken

Wildkamperen met de daktent. De ultieme gids.

De regels rond wild kamperen zijn niet altijd even duidelijk. Toch met de daktent het avontuur opzoeken? Dan zijn dit de ultieme tips.

Wildkamperen met de daktent

Allereerst : wat is wildkamperen nu eigenlijk? Hoewel Europa tal van gezellige campings telt, zoeken we graag het avontuur al eens op. Wildkamperen gaat dan niet over bivakkeren, slapen bij een boer op zijn erf of parkeren. Het gaat over het zoeken van een mooie plek in de weidse natuur en daar je daktent openen om te genieten van de rust, de stilte en het ritme van de natuur.

Het mag niet overal. Al wordt het op sommige plaatsen wel gedoogd.


“Wildkamperen gaat over het zoeken van een mooie plek in de weidse natuur en daar je daktent openen om te genieten van de rust, de stilte en het leven volgens het ritme van de natuur”

Maar laten we even starten met de plekken waar je zorgeloos een plaatsje kan uitzoeken.Hier mag je zorgeloos wildkamperen met je daktent!


Schotland : Het land van de highlands, de wilde kusten en de mannen in rokken. Hier mag je de daktent openen op alle plaatsen, behalve in de nature parks. Ook in de U.K. is er mogelijkheid om vrij te kamperen.

Finland, Noorwegen & Zweden : Bij ons Scandinavische bovenburen kan je genieten van een prachtige zonsondergang vanuit je daktent op een isolate plek. Wildkamperen mag, maar ook hier gelden voor natuurparken andere regels. Informeer je dus even voor de zekerheid wanneer je twijfelt. Ook gelden soms andere regels voor gemotoriseerde voertuigen dan voor wandelaars met een tentje.

Zwitserland : Misschien wat onverwacht in het lijstje maar ook in Zwitserland mag je zonder zorgen je daktent openen. Dus de woeste bergen inrijden en genieten van de krachten van de natuur rondom : een aanrader!

Albanië/Roemenië : Onbekender als toeristische bestemming, maar ongereptheid en prachtige natuur vind je ook hier. En extra plus: je beweegt je vrij en kan wildkamperen waar je maar wil!


Wat dan met de andere Europese vakantielanden?


België : Wat een verrassing. In België is de regelgeving niet helemaal duidelijk, vooral niet aan de kust. Hier zou het namelijk op sommige parkings en parkeerplaatsen wel mogen. Verder wordt het in België over het algemeen niet toegestaan om zomaar je daktent te openen.

Nederland : Ondanks het feit dat onze Noorderburen echte kampeerkampioenen zijn, is wildkamperen in Nederland ten strengste verboden.

Frankrijk : Officieel mag het in Frankrijk niet zomaar, echter op veel plaatsen wordt wildkamperen wel gedoogd. Eén nacht bivakkeren tussen 19 - 9u is meestal toegestaan op parkings en langs de weg. Zie je een duidelijk verbodsbord: daag de autoriteiten niet uit. Is je wagen al vrij hoog? Houd er dan rekening mee dat veel parkings aan de kust een max. binnenrij hoogte hebben van 2m10.

Spanje : Hier is wildkamperen een complexer verhaal aangezien het hier sterk afhankelijk is van de regio waar je doorrijdt. Zo zou het wel mogen in het Baskenland en Catalonië maar niet in Andalusië. Informeer je wat meer in detail als je zeker wilt zijn.

Italië : Ook hier is onduidelijkheid troef en zou wildkamperen mogen in de Italiaanse Alpen maar niet in de Dolomieten. Wil je zeker zijn? Informeer je even in de lokale tourist office.


Conclusie van het verhaal? Het is niet altijd even duidelijk. Helaas. Wat je ook doet : toon respect voor je omgeving, blijf discreet, neem al je afval terug mee en wanneer je toch in contact komt met de lokale autoriteiten... Doe dan alsof je dit artikel nooit gelezen hebt en je van niets weet ;-)


Have fun !1.383 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page